ESTAT CERVESA ARTESANA A CATALUNYA 2019

  • Es tanca l’any amb nou rècord de cerveseres en actiu (117) i litres produïts (5 milions de litres).
  • La quota de mercat arriba al 2% del global del volum de negoci de la cervesa.

Per quart any consecutiu el Gremi d’Elaboradors de Cervesa Artesana i Natural (GECAN) que uneix els petits productors de cervesa de Catalunya i el festival de referència Barcelona Beer Festival (BBF) uneixen forces per fer una fotografia del sector elaborador del país. Aquest informe tècnic recopila dades de producció, localització, volum de negoci, ocupació generada, producte entre molts d’altres.

L’alta participació de les cerveses (un 91% ha respòs l’enquesta) fa que les dades obtingudes tinguin un alt valor i les conclusions extretes siguin ben fidedignes de la realitat d’un sector actiu, en creixement que crea molt dinamisme a tot el territori.

Una de les primeres dades obtingudes és que al 2019 s’han creat 8 projectes cervesers artesans nous, una xifra de creixement que destaca la idea de ser un sector en expansió que atrau a nous emprenedors a invertir-hi passió i recursos.

La suma global de litres sobrepassa per primer cop els 5 milions de litres, una dada que suposa un creixement del 5% respecte l’any anterior. Aquesta producció situa la quota de mercat de la cervesa artesana en el 2% respecte el conjunt de l’activitat econòmica generada per la cervesa.

Enguany, també es registra un augment de l’ús de matèries primeres locals, sent 17 cerveseres les que elaboren cerveses amb maltes locals i 26 cerveseres amb llúpols del país. D’aquesta manera, s’aposta fermament per ampliar la cadena de valor de les petites produccions locals, vinculant-se encara més amb el territori.

Durant el 2019 es van crear 29 llocs de treball nous (el que suposa un creixement del 8%) per un global de 367 llocs de treball directes en la producció. Els quals s’hauria de sumar tots aquells vinculats al camp, la distribució i punts de venda final. D’altra banda, el turisme cerveser segueix creixent anualment i van ser més de 50.000 assistents a les activitats organitzades al conjunt de cerveseres del país.

Aquest anàlisis tècnic del 2019 ens serveix com a fotografia de com estava al sector a l’avantsala d’aquest any tan convuls per temes sanitaris. Serà l’informe del 2020 el que ens donarà un bon termòmetre de l’impacte de la COVID-19, el qual ja es va avançar en un dossier de primer impacte editat a juny de 2020 que es pot consultar aquí.

El dossier resum de l’informe tècnic ‘Estat de la Cervesa Artesana a Catalunya 2019’ el podeu descarregar aquí.

PD: Per si és del vostre interès, podeu consultar els Informes dels anys 2016, 2017 i 2018.

Skills

Posted on

26 d'octubre de 2020